Pozorište Slavija
1
0
Pozorište Slavija
Pozorište „Slavija“ je osnovano 26.12.1995.godine. Prvih godina je radilo povremeno a sa redovnim svakodnevnim repertoarom krenulo je početkom 1999. godine. Za ovih osamnaest godina izveli smo preko 80 premijera, a naša pozorišna sezona traje od početka septembra do jula sledeće godine. Kako je repertoar osnova rada svakog pozorišta, u tom periodu, izuzimajući tri dana novogodišnjih praznika, predstave izvodimo iz večeri u veče, po čemu smo jedinstveno pozorište ne samo na našim prostorima.

Pozorište „Slavija“ je još po mnogo čemu jedinstveno pozorište u Beogradu i Srbiji, specifičnog duha i originalne pozorišne koncepcije koja neštedimice unosi jednu posebnu boju u pozorišni život glavnog grada. Za kratko vreme, zahvaljujući pažljivo odabranom repertoaru, zauzima značajno mesto ne samo među beogradskim pozorištima. Dokaz za to je što su ti rezultati prepoznati i od naših mnogobrojnih gledalaca i stručne javnosti.

U našim savremenim uslovima veoma izražene nepismenosti i siromaštva stanovništva kao najvećih neprijatelja pozorišta prvenstveno smo se trudili da ne budemo dosadni. Na sceni Pozorišta „Slavija“ glumac je uvek u centru umetničkih zbivanja, kao što je to gotovo uvek slučaj u oprobanoj teatarskoj praksi širom sveta. Posebnu pažnju posvećujemo savremenoj domaćoj dramskoj produkciji, kao i žanrovskoj raznolikosti repertoara. Potpuno svesni i manjkavosti repertoara, ali i ubeđeni da je takav repertoar jedini način opstanka jednog samofinasirajućeg pozorišta u našim uslovima, koje je i osnivač uglednog Međunarodnog pozorišnog Festivala koji se u kontinuitetu održava već 13 godina.

Pored sopstvene produkcije na našoj sceni bili smo domaćini preko 100 predstava mnogih pozorišta iz naše zemlje, bivše SFRJ, kao i Evrope, Azije i Latinske Amerike, Afrike. Kratko rečeno, nije nam trebalo mnogo vremena da budemo primećeni širom sveta tako da smo bili učesnici na preko 60 domaćih i međunarodnih festivala, kao i dobitnici najznačajnijih nagrada na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. O tome svedoče učešća i po nekoliko puta na festivalima: Dani komedije – Jagodina, Nušićevi dani – Smederevo, Dani Zorana Radmilovića – Zaječar, Žankini dani – Rabrovo, Borini dani – Vranje, Festival monodrame – Zemun, Mermer i zvuci – Aranđelovac, Balkan teatar fest – Dimitrovgrad, Festival glumca, Šabac, Festival glumca – Nikšić, Barski ljetopis – Bar, Grad Teatar – Budva, Dani komedije – Bijeljina, Teatar fest – Doboj, Teatar fest – Banja Luka, Festival kamernih scena – Sarajevo, Majski Kijev – Kijev, Ukrajina, Festival Kluže, Bovec, Slovenija, Međunarodni festival cabareta Gumbekovi dani – Zagreb, Hrvatska, Međunarodni pozorišni susreti crnomorskih zemalja – Trabzon, Turska, Mediteranski festival – Bari, Italija, Festival podunavskih zemalja – Giurgiu, Rumunija, Međunarodni festival komedije – Gabrovo, Bugarska, Međunarodni pozorišni festival Raduga –Sankt Peterburg, Rusija, Međunarodni pozorišni festival “AKADEMIJA“– Omsk, Rusija. Naše predstave izvođene su, pored mnogobrojnih gradova Evrope, i u Kanadi, Kini, Australiji, Novom Zelandu, Africi.

Kako sama priroda posla kojim se bavimo ne zna za granice, već 2002. godine, odlučili smo da pozorište „Slavija“, iako samofinansirajuće pozorište, osnuje i sopstveni i to međunarodni pozorišni festival, što je takođe jedinstveno u pozorišnoj praksi. Bili smo svesni da je ovakav festival veliki zalogaj ali želeli smo da ga realizujemo na drugačiji način od postojećih festivala. Iskoristili smo prijateljstva i prvi povezali pokidane veze ne samo sa pozorištima sa prostora bivše Jugoslavije koja su posle mnogo godina prvi put u našu zemlju došli upravo na naš festival. Bili smo domaćini mnogobrojnim pozorištima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije a sa ponosom ističemo da smo ugostili nacionalne teatare iz svih bivših jugoslovenskih republika, Nacionalne teatre Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana i Nacionalni teatar Albanije iz Tirane koji je prvi put posle više od pola veka gostovao u Srbiji, i to u nimalo srećnim odnosima naših zemalja. Pored njih smo bili domaćini i teatrima iz Austrije, Engleske, Nemačke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Rusije, Ukrajine, Izraela, Litvanije, Švajcarske, Poljske, Slovačke, Brazila, Japana, Italije, Letonije, Argentine, Kanade, Belorusije, Irana, Kazahstana, Maroka, Sjedinjenih Američkih Država...

Trenutno se na našem repertoaru nalazi 30 predstava, među kojima i 15 koje su izvedene preko 100, 200 ili 300 puta, u kojima igraju najpoznatiji ne samo srpski glumci, a u toku su aktivnosti za održavanje XIV Međunarodnog pozorišnog festivala „Slavija 2015“.

Sa velikom radošću ističemo da pored svakodnevnog izvođenja predstava u Pozorištu „Slavija“ više stotina puta naše predstave izvedene su skoro u svakom mestu Srbije, koje je imalo minimalne tehničke uslove, širom bivše Jugoslavije, Balkana, Evrope i svih ostalih kontinenata.
Pročitaj više